czwartek, 8 października 2015

Owsiane naleśniki :)

W końcu udało mi się dopracować przepis na owsiane naleśniki które w 100 % mi odpowiadają :) I wcale nie jest powiedziane że zdrowo się odżywiając nie można ich jeść.. wręcz przeciwnie zajadam się nimi ostatnio namiętnie codziennie :) Bez zbędnego owijania w bawełnę chciałabym podzielić się nimi z Wami może ktoś się skusi i przepadnie tak jak ja :) Przepis jest na jedną porcję z której wychodzi 3 dosyć duże placki.. jeśli by użyć mniejszej patelni wyjdzie więcej :) 


OWSIANE NALEŚNIKI
Składniki na jedną porcje (3-4 naleśniki)
  • 40-45 g płatków owsianych zmielonych na mąkę ( lub gotowa mąka owsiana, chociaż uważam że nie ma co przepłacać)
  • łyżka mąki kukurydzianej (płaska około 10 g)
  • jajko
  • pół szklanki wody lub dowolnego mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce i co bardzo ważne.. włożyć na co najmniej 20- 30 min do lodówki.. może być nawet dłużej.. istotne jednak jest nie pomijanie tego kroku.. Po tym czasie masa w lodówce zgęstnieje co pozwoli nam dodać jeszcze odrobinę płynu dla odpowiedniej konsystencji. Rozgrzewamy patelnie i za pomocą pędzelka przed pierwszym naleśnikiem smarujemy dosłownie delikatnie olejem kokosowym ( lub innym jakiego używacie). Chwilkę z jednej, chwilkę z drugiej strony i mamy gotowe naleśniki które możemy podać z czym tylko dusza zapragnie :)








SMACZNEGO!!

10 komentarzy:

  1. Mniam :) jestem wielką fanką naleśników, a te wyglądają zupełnie jak zwykłe z białej mąki

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuje. Uwielbiam naleśniki! A jeśli można coś zmienić aby były zdrowsze.. świetnie :)
    Założyłam dzisiaj bloga. Chciałabym Cię zaprosić.
    better-for-myself.blogspot.com

    :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne te naleśniki! Muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam owsiane naleśniki <3 Z domowym dżemem po prostu niebo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na śniadanie nie ma nic lepszego <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna uzyc innaj maki? A lepiej z mleka czy wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można :) ja na ogół robie z wody ale pewnie z mleka będą jeszcze lepsze :)

      Usuń
  7. Chyba równie pysznie i zdrowo wyszłoby z mąki orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń