piątek, 14 sierpnia 2015

Jaglano- kokosowe scones z rodzynkmi :)

Megaaaa męczący dzień za mną.. dużo pracy i cały dzień na nogach.. do tego aby było jeszcze śmieszniej naszło mnie dziś aby zrobić trening nóg właśnie.. nie wiem skąd ja biorę te pomysły.. ale żeby jeszcze bardziej urozmaicić dzień postanowiłam dobić się dodatkowo przy piekarniku celem stworzenia dla was przepisu który wyśmienicie sprawdzi się do południowej kawki czy też herbatki.. przepis jest banalnie prosty, szybki i przede wszystkim skomponowany ze zdrowszych składników :) I tak oto powstały scones.. czyli właściwie co? A no takie połączenie bułeczek z ciasteczkami które są bardzo modne w Anglii :) warto zrobić większy zapas i zjeść na śniadanie czy podwieczorek z masłem orzechowym lub ulubioną konfiturą/dżemem bez cukru.. ponoć pierwotnie powinno się je jeść z prawdziwym masłem, wtedy smakują idealnie :) ale to z czym je podacie zależy wyłącznie od Was samych :) Ostatnio kupiłam dużo kaszy jaglanej dlatego postanowiłam ją dziś wykorzystać do tego wypieku :) ale od razu Was uprzedzę.. wypiek ten wyjdzie z użyciem każdej innej mąki.. może być owsiana, gryczana czy pełnoziarnista.. :)
Zapraszam po przepis :)


SCONES Z RODZYNKAMI 

  • mąka jaglana około 220 g ( można użyć owsianej/ pełnoziarnistej)
  • mąka kokosowa 30 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g erytrytolu lub innego słodzidła np. ksylitolu/ stewii ( można dodać więcej wedle preferencji smakowych)
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego
    • rodzynki 50-80 g (wedle upodobań) można użyć również suszonej żurawiny
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • jajko małe
  • 200 ml maślanki/ kefiru
  • skórka otarta z pomarańczy ( wyparzonej)
  • opcjonalnie ziarenka z laski wanilii
WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do 200 st. Połączyć w misce suche składniki razem z rodzynkami. W oddzielnej misce dokładnie wymieszać kefir/maślankę z olejem, jajkiem, skórką pomarańczy i wanilią. Dodać mokre składniki do suchych. wymieszać łyżką. Odstawić na dosłownie 5 min celem np . ogarnięcia kuchni :) przez ten czas ciasto może jeszcze bardziej zgęstnieć. Na blaszkę wyłożoną papierem układać uformowane kuleczki ( średnicy około 4-5 cm). Układać na papierze w odstępach ponieważ urosną podczas pieczenia. Można naciąć lekko nożem na wierzchu :) Piec około 25 min aż będą złote. Ostudzić i zajadać :)











SMACZNEGO!!!

8 komentarzy:

  1. Wyglądają przesmacznie, trzeba będzie w przyszłym tygodniu spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą się rozpływać w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś będę musiała wypróbować, bo wygladają naprawdę smacznie. ;_

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda zdecydowanie bajecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wyglądają :D z pewnością wypróbuję :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń