sobota, 28 lutego 2015

Zdrowe chrupanie czyli owsiano-sezamowe krakersy :)

Kto z nas nie lubi sobie czegoś pochrupać oglądając filmy lub po prostu spędzając czas ze znajomymi? Na sklepowych półkach można spotkać to co raczej staramy się unikać czyli masę soli, utwardzonych tłuszczy, i polepszaczy smaku..chipsy i krakersy również mogą być zdrowe i możemy cieszyć się ich smakiem bez obaw o naszą sylwetkę :)  wychodząc na przeciw Waszym oczekiwaniom postanowiłam że spróbuję pokombinować i stworzyć coś co mogłoby sprawić że nasza potrzeba chrupania zostanie zaspokojona :)
Na ogół możecie u mnie znaleźć słodkie potrawy.. także tym razem na słono :) i lekko pikantnie :) owsiano- sezamowe krakersy z chilii, suszonym koperkiem i kminkiem :) ale kompozycja smakowa zależy tylko od Waszych upodobań :)



ZDROWE KRAKERSY OWSIANO-SEZAMOWE 
Składniki:

  • szklanka mąki owsianej
  • szklanka mąki sezamowej
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 4-5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • pół szklanki wody
  • przyprawy wedle uznania u mnie sól, pieprz, kminek, koperek suszony i chilii 
  • opcjonalnie łyżeczka ksylitolu
  • odrobina sody i proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Połączyć suche składniki w misce następnie dodać olej i stopniowo wodę. Na początku można mieszać łyżką a potem ręką jeśli za bardzo się klei dosypać mąki lub płatków. Uformować kulę, zawinąć we folię spożywczą i włożyć do lodówki (zamrażalnika) Schłodzić przez jakiś czas (godzinę może dłużej). Następnie na stolnicy ułożyłam folię spożywczą i posypałam ją delikatnie mąką aby można było łatwiej rozwałkować ciasto. Kolejny krok to nadanie kształtów naszym krakersom. Wierzch można posmarować oliwą lub mlekiem i posypać np. makiem. Nakłuć widelcem każdy krakers i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 st. i piec przez około 20-25 min. Schłodzić i zajadać ze smakiem :)









SMACZNEGO!!!!!

10 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie. :) Muszę spróbować. A wiesz może gdzie mogę dostać mąkę sezamową.? :). Czy sama ją przygotowałaś ?
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąkę światową można zastąpić inną mąką ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Poleciałaś dzisiaj z tymi postami, wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny blog, dużo zdrowia i smacznie - uwielbiam takie połączenia. :D I krakersy pycha :3

    Zapraszam:)
    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi ślinka cieknie na ich widok! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wyglądają! *-*
    Zjadłabym ;d
    _______________________________________________________

    Mó blog o zdrowym trybie życia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio trafiam wszędzie na same przepisy :). I tylko ciągle mi się jeść chce przez to :P.
    Krakersy wyglądają super. Spróbuję je któregoś razu wykonać sama. Ciekawe co to wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym mogę zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masłem lub innym olejem któego używasz :)

      Usuń
  9. Kolejny mega przepis, kochana nie mam slow jestes boska! :)))))

    OdpowiedzUsuń