sobota, 17 stycznia 2015

Proste bananowe babeczki owsiane :)

Dzisiejszy przepis jest bardzo uniwersalny i  jednym z moich ulubionych ze względu na łatwość i szybkość ich wykonania a ponadto za smak i to że nie pójdą nam w "boczki" :) Jak w moich poprzednich przepisach i tutaj jest szerokie pole do popisu co do dodatków i modyfikacji :) te muffinki zawsze się udają :)
Zamiast banana można równie dobrze dodać jabłko (robiłam i wyszły), jako dodatki polecam posiekaną gorzką czekoladę, orzechu włoskie, rodzynki lub żurawinę :)
Świetne jako przekąska do pracy, szkoły czy na uczelnie ale również śmiało można poczęstować nimi znajomych lub niespodziewanych gości :) gwarantuję że posmakują każdemu :)



OWSIANE BABECZKI BANANOWE Z NUTKĄ PIERNIKA I CZEKOLADY
Składniki na jedną porcję czyli około 6 małych sztuk)

  • 40 g płatków owsianych
  • 1 lub 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ja użyłam jednej miarki odżywki czekoladowej ale jeśli nie używacie lub nie posiadacie zastąpcie ją dowolnym słodzidłem najlepiej ksylitolem, dodatkową łyżką płatków owsianych i łyżeczką kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub trochę mniej sody oczyszczonej ( lub 1/2 łyżeczki proszku i 1/3 sody)
  • banan ( lub jedno jabłko)
  • 3 białka jaj lub jedno całe jajko i jedno białko
  • jeśli masa tego wymaga odrobina wody lub dowolnego mleka (masa ma być dosyć rzadka)
  • dodatki wedle uznania ; gorzka czekolada, orzechy, masło orzechowe
Wykonanie:
Nie bawię się w oddzielanie czy ubijanie po prostu wrzucam wszystko do blendera. I miksuje chwilkę na gładką masę. Jeśli dodaje jakieś dodatki to na samym końcu i mieszam już łyżką. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piekę około 30 min. Wystarczy zaglądnąć co jakiś czas :) Ostudzić i pałaszować :)






SMACZNEGO!!!

14 komentarzy:

  1. Pycha ;) Na pewno wykorzystam przepis X ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezu wyglądają niesamowicie! :D nie ma co, muszę je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie:) na pewno wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo ale Ci ładnie wyrosły! Przepis sprawdzę jak będę mieć piekarnik do dyspozycji, smakowicie wyglądają :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. oh wyglądają bosko! kupiłam jakiś czas temu foremki silikonowe, więc przydałoby się je wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja còrcia też owe foremki silikonowe zakupila ostatnio,więc w końcu sie przydadzą☺😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszności i nie pójdą mi w boczki? O, to chętnie sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pójdą nie pójdą :) nie martw się :)

      Usuń
    2. To chyba zależy od pochłoniętej ilości? ;)

      Usuń
  8. Biore sie do roboty 😄😄😄 hihihi dzieki za pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń