niedziela, 2 listopada 2014

Produkty które warto na stałe włączyć do swojego menu :D

Każdy z Nas chciałby być ciągle piękny, młody i długo żyć. Dbamy o nasz wygląd zewnętrzny, używamy kosmetyków, kremów przeciw starzeniu. Ale warto również zadbać o nasz organizm od środka. Jest kilka produktów spożywczych których systematyczne spożywanie sprawią że poczujemy się zdrowsi a co za tym idzie będziemy wyglądać i czuć się lepiej :D
Ja sama odkąd włączyłam część z nich czuje poprawę samopoczucia i moje zdrowie jest o niebo lepsze niż było do tej pory : rzadziej choruję i nie łapie infekcji, poprawił się wygląd moich włosów, skóry i paznokci :D Zaczynajmy :D


  • AWOKADO. Zwalcza procesy starzenia za sprawą kwasu oleinowego, który jest silnym przeciwutleniaczem. Zawiera zdrowe tłuszcze i nie należy się go bać. Ponadto potas i błonnik. Ma działanie anti-aging :D lepszy niż nie jeden krem :D Obniża cholesterol.
  • PEKANY. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów takich jak selen, Wit. E, mangan czy cynk mają korzystny wpływ na nasz układ krwionośny i nerwowy. Opóźniają starzenie.
  • BROKUŁY. Wykazują działanie antynowotworowe, dzięki obecności SULFORAFANU silnego przeciwutleniacza. Są skarbnicą potasu, zawierają luteinę, Wit. B12. C (sprawne oczy), i dużą zawartość błonnika. 
  • OGÓRKI. Utrzymują odpowiednie nawodnienie organizmu. Zawierają Wit. A,B.C co wzmacnia układ odpornościowy i podnosi poziom energii. Mają korzystny wpływ na wygląd skóry dzięki obecności magnezu, potasu i krzemu. Dodatkowo zawartość krzemionki wzmacnia włosy i paznokcie oraz dodaje im blasku. Zawierają siarkę która wspiera porost włosów. Taki niepozorny często przez nas pomijany a tyle cennych właściwości :D
  • JAGODY. I mowa tu także o jeżynach, malinach czy truskawkach. Bardzo wysoka zawartość przeciwutleniaczy które mają działanie anti-aging. Usuwają wolne rodniki co przyczynia się do poprawy wyglądu naszej skóry. Nawilżają, zmiękczają i wygładzają ja za sprawą pektyn, aminokwasów i organicznych kwasów owocowych. Dodatkowo mają działanie przeciwbakteryjne. 
  • JABŁKA. Mawia się że wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie a nie będziemy w ogóle potrzebować lekarza. I coś w tym według mnie jest. Zawierają bardzo dużo witaminy C i pektyn. Warto jeść je ze skórką bo to właśnie w niej jest najwięcej witamin.
  • FASOLA. Zawiera białko roślinne które może pomóc w budowie masy mięśniowej. Jest bogata w potas, fosfor i wapń. Zawiera lecytynę która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Jest też bogata w lignany substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych. 
  • JAJKA. Duża zawartość aminokwasów. Dużo ludzi nadal uważa że jajka są niezdrowe. Ja jestem odmiennego zdania. Spożywane rozsądnie mogą przynieść wiele korzyści. Żółtko jaja zawiera kwas oleinowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz lecytynę która nazywana jest "pogromcą tłuszczu", witaminy A,D,K,E i z grupy B. Skarbnica zdrowia. 
  • OWIES. Zawiera lekkostrawne białko. wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, oraz mnóstwo witamin przede wszystkim z grupy B. Dodatkowo pierwiastki takie jak : wapń, magnez, sód, potas, miedź oraz luteinę. W owsie obecne są również antyoksydanty przeciwdziałające niszczeniu naszego organizmu przez wolne rodniki. Korzystnie działa na przewód pokarmowy i zwiększa odporność organizmu.
  • GRANAT. Duża zawartość Wit. C. Zwiera ponadto niacynę, potas, błonnik, kwasy organiczne i białko. Przedłuża życie, wzmacnia serce i mała ciekawostka podnosi doznania erotyczne. :D Ma bardzo duże zastosowanie przy produkcji kosmetyków. Działa antyoksydacyjnie, aktywuje procesy regeneracji skóry, poprawia ukrwienie i koloryt skóry, działa przeciwzapalnie, odżywia i rewitalizuje skórę. 
  • POMARAŃCZE. Ma dużo beta-karotenu i Wit. C. Dobre źródło błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie Wit. C. Olejek pomarańczowy ma działanie uspokajające i przeciwdepresyjne.  Zjedzenie jednej pomarańczy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na Wit. C. 
  • DYNIA. Bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B,  Działa odkwaszająco na nasz organizm. Prawdziwą skarbnicą witamin są jednak jej pestki. Mangan, fosfor, magnez, cynk, niacyna, oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole które zapobiegają miażdżycy. 
  • ZIELONA HERBATA. Wysoka zawartość flawonoidów czyli przeciwutleniaczy które mają działanie anty rodnikowe. Ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne. Zawarte w niej garbniki mają działanie antynowotworowe. Pobudza działanie pęcherza moczowego co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
  • ARBUZ. Składają się głownie z wody, i nie zawierają wielu witamin ale za to sporą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia. Dodatkowo zawiera aminokwas CYTRULINĘ który wspomaga pracę serca i przyspiesza proces regeneracji mięśni u sportowców. Może on też powodować zwiększenie popędu seksualnego.. taka "roślinna viagra dla mężczyzn" :D
  • POMIDORY. Warto je jeść ze względu na zawarty w nich likopen (silny przeciwutleniacz). Zapobiegają miażdżycy i zwałom dzięki dużej zawartości potasu. Zawierają błonnik, witaminę C,A i E . brom (korzystnie wpływa na układ nerwowy).
  • BRUKSELKA. Źródło witamin takich jak : A, C, E i z grupy B. Zawiera dużo beta-karotenu - ludzki organizm zamienia go w witaminę A niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność organizmu za sprawą silnych przeciwutleniaczy
  • MIÓD. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg. Ma właściwości antybakteryjne, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie krwi. hamuje procesy miażdżycowe i jest dobry na przeziębienia jeśli nas dopadną. 
  • BANANY. Zawierają dużo potasu,błonnika, cynku, selenu, jodu, wapnia, witaminy B6 i C, kwasu foliowego, i ryboflawiny. Potas jest odpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi, jest potrzebny mięśniom i układowi nerwowemu. Reguluje pracę serca. Zmniejsza ryzyko udarów. Odtruwają organizm i dodają szybko naszemu organizmowi energii :D
  • SZPINAK. Jest źródłem wapnia który buduje nasze kości. Ponadto zawiera witaminy K, C, E, witaminy z grupy B, jod, mangan i karoten. Jest bogaty w antyoksydanty które wspierają nasze naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wykazuje działanie antynowotworowe. Zapobiega bólom głowy. Jedyna jego wada to zawartość kwasu szczawiowego i nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową. 
  • MIGDAŁY.  Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź i błonnik. Obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki i zapobiegają tyciu. Arganina w nich zawarta poprawia wydolność mięśni. Zmniejszają stres i przemęczenie, zmarszczki
  • ŁOSOŚ. Bogate źródło kwasów omega 3 i omega 6 czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych  których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dodatkowo zawiera cynk. selen, potas, jod, witaminę A, D, E, i z grupy B. 
  • OSTRYGI. Główną ich zaletą jest bardzo wysoka zawartość cynku. Odgrywa on bardzo ważną rolę w naszym organizmie, Pobudza pracę trzustki, uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy. Chroni nas przed przeziębieniami, infekcjami, grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek. Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii. Chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Wzmacnia włosy i paznokcie. Większość z nas niestety ma za mało tego pierwiastka ponieważ jest on w produktach które rzadko jemy i w małych ilościach. Dodatkowo jego wchłanianie bywa utrudnione przez substancje takie jak alkohol, cukier, otręby oraz produkty wzbogacone w miedź i żelazo. 
  • CZERWONE WINO. Badania pokazują że wypicie od czasu do czasu lampki czerwonego wina może mieć korzystny wpływ na nasz układ krwionośny i serce. W czerwonym winie jest 10 razy więcej antyoksydantów niż w białym. Zawiera cenne dla zdrowia polifenole, które znajdują się głownie w pestkach, skórce i szypułce winogron. Zawiera także potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki dostarczają również dobrze przyswajalne żelazo, kwasy organiczne jak np. jabłkowy) aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik. Dzięki zawartości garbników sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pamiętamy jednak że wino to alkohol i należy spożywać go z dużym rozsądkiem.


Mam nadzieję że taka mini ściąga przyda się Wam i wprowadzicie któryś z tych produktów na stałe do swojego menu. A może już zajadacie się nimi ze smakiem i cieszycie korzyściami jakie to za sobą niesie :D

5 komentarzy:

  1. Pekany? jeszcze nie jadłam. Muszę się rozejrzeć po sklepach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam kilka razy i bardzooooo mi smakowały. NIestety są droższe niż pozostałe orzechy przynajmniej tu w Norwegii.

      Usuń
  2. Oo jajka, miód i banany to jem ciągle :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lista zdrowia choć jeśli chodzi o brokuły powinny go unikać osoby z niedoczynnością tarczycy, a fasolkę i brukselkę pomija się w nadwrażliwości jelita wiem bo niestety sama musiałam je zredukować z powodu w/w chorób. Blok super, czekam na więcej wpisów, powodzenia!

    OdpowiedzUsuń