środa, 15 października 2014

Kokosowo-kakaowo-jabłkowy mugcake z waniliową polewą :D

Dzisiaj troszkę inna wersja wczorajszego ciacha z mikrofalówki :D Kombinuję z proporcjami :D Wczorajsze było równie pyszne ale miało całkiem inna konsystencję niż dzisiejsze :D Wczorajsze przypominało bardziej kruche ciasto, bardzo bardzo się kruszyło :D a dzisiejsze było bardziej zwarte :D oba są pyszne :D



KOKOSOWY KAKAOWO-JABŁKOWY MUGCAKE Z POLEWĄ WANILIOWĄ
Składniki:

  • 2 łyżki około 25 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzidło 
  • łyżeczka kakao
  • spora łyżka serka twarogowego
  • 3 białka 
  • kawałek jabłka startego na tarce
  • cynamon
  • około 50 ml wody lub ulubionego mleka
Na polewę:
  • miarka odżywki waniliowej, zamiast możecie użyć ziarenek wanilii, aromatu lub esencji waniliowej oraz słodzidła
  • jogurt grecki
  • odrobina wody
Wykonanie:
Suche składniki łączymy w misce. Mokre w drugiej. Obie zwartości misek łączymy razem. Przekładamy do miseczki lub kubka i wkładamy do mikrofalówki. U mnie jakoś długo to trwało bo około 4-5 min. Musicie po protu sprawdzać :D


Dzisiaj upiekłam również owsianego mugcake'a bananowego na drugie śniadanie i pyszną czekoladowo-malinową pieczoną owsiankę którą wszamię na śniadanko z masełkiem orzechowym :D









SMACZNEGO!!!!

4 komentarze:

  1. Skojarzyło mi się to trochę z kopcem kreta ze zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre skojarzenie :D nie pomyślałam nawet :D już zapomniałam sobie że jest takie ciacho :D

      Usuń
  2. Mozna jakos zastapic make kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że tak :D spróbuj użyć owsianej :D

      Usuń