środa, 10 września 2014

Słodkie babeczki i eksperymentalna "płaska" bułeczka gryczana na drożdżach do pracy :D

Dwa przepisy.. Jeden sprawdzony, drugi mały eksperyment.. Ale oba udane jak najbardziej i jedzonko do pracy na jutro gotowe :D
Oba nadają się do transportu dlatego są świetnym pomysłem jako posiłek do pracy, szkoły lub na uczelnie :D
Muffinki są fajnym pomysłem ponieważ  są małe na dwa lub 3 kęsy nie ma możliwości upaćkania się przy nich.
Do bułeczki gryczanej dodam fileta z piersi kurczaka i warzywka :D będzie pysznie :D
Bardzo polecam :D dobór owoców w słodkich i przypraw w gryczanej dowolny :D





MUFFINKI OWSIANO-KAKAOWE Z BORÓWKAMI I BRZOSKWINIĄ
Składniki na 6 sztuk:
  • płatki owsiane 50 g
  • wiórki kokosowe 1 łyżka
  • odżywka białkowa waniliowa w zamian proponuję dodać dodatkową łyżkę mąki owsianej+ksylitol i ziarenka wanilii lub aromat
  • woda lub mleko
  • pół brzoskwini
  • parę borówek
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • proszek do pieczenia
  • kakao około 1 łyżeczki
Wykonanie:
Płatki, odżywkę i wiórki zalać wodą lub mlekiem i odstawić do napęcznienia. Wody nie za dużo tyle żeby tylko płatki wciągnęły. Gdy już wypija całą wodę dodajemy jajko, białko, kakao, proszek i blendujemy na gładką masę. Kroimy brzoskwinię drobno i dodajemy do masy. Wykładamy do silikonowych foremek i układamy na wierzchu po parę borówek. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy około 20-25 min. Ale najlepiej sprawdzić czy patyczek jest suchy :D









BUŁECZKA GRYCZANA NA DROŻDŻACH
Składniki na jedną bułeczkę:
  • mąka gryczana 55 g
  • łyżeczka około suchych drożdży
  • białko jaja
  • mleko około 1/4 szklanki
  • łyżka sezamu
  • sól i oregano
  • 50 g serka wiejskiego ale polecam dać twaróg półtłusty ponieważ norweski serek wiejski bardziej przypomina go konsystencją
Wykonanie:
Wsypuję mąkę do miski, dodaje białko jaja, sezam, oregano i sól. Mleko delikatnie podgrzewam w mikrofalówce tak żeby było letnie. Serek blenduje lub rozgniatam widelcem z mlekiem. Dodaje do mąki i wsypuje drożdże. Mleka może być troszkę mniej. Musicie dać na wyczucie jeśli dacie mniej ciasto będzie bardziej zwarte, jeśli więcej bardziej lejące tak jak moje. Na następny raz spróbuje dać mniej. Mieszam wszystko łyżką i odstawiam na jakiś czas żeby lekko wyrosło. Następnie jeśli jest lejące to wykładam do jakiejś małej foremki na papier do pieczenia. Jeśli bardziej zbite formuję bułeczkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. i piekę około 30 min. Też proponuję sprawdzić patyczkiem :D Ciasto bardzooooo nie wyrośnie tylko delikatnie :D
Następnym razem spróbuje zrobić wypiek z tego przepisu w formie chlebka :D






SMACZNEGO :D

2 komentarze:


  1. Cudny blog:) musze teraz przeczytac cały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo miło mi to słyszeć i zapraszam po więcej :D

      Usuń