czwartek, 18 września 2014

Od A-Z.. E jak Erytrytol.. i słów kilka o tym czym słodzę w mojej zdrowej kuchni :D

Kto z Nas nie chciałby zmniejszyć spożycia białego cukru w naszej kuchni jednocześnie nie rezygnując ze smaku słodkiego??
Erytrytol to naturalna i zdrowa alternatywa dla cukru :D Ostatnio znalazłam wzmiankę na ten temat i bardzo mnie on zaciekawił..



CO TO JEST ERYTRYTOL??
Erytrytol to naturalna słodka substancja występująca w przyrodzie w owocach, grzybach, glonach morskich i produktach fermentacji, takich jak sery, wino, piwo, miso i sosy sojowe.  melonach i innych owocach. Należy do grupy alkoholi cukrowych podobnie jak ksylitol, sorbitol i maltitol. Erytrytol jest pozyskiwany w procesie naturalnej fermentacji. Przypominające drożdże grzyby zmieniają glukozę w Erytrytol. Poprzez filtrację, krystalizację i suszenie powstaje czysty produkt bez substancji dodatkowych. Erytrytol jest w 70 % tak samo słodki jak zwykły cukier :D Inna jego nazwa to SUKRIN lub SUCOLIN.
Powiem Wam szczerze że bardzo zainteresował mnie ten produkt i zastanawiam się nad jego kupnem. Przedstawię Wam kilka najważniejszych właściwości i zalet a także cech które mogą was przekonać o tym że jest on lepszym zamiennikiem cukru niż np. powszechnie wszystkim znany ksylitol.
  • jest w 100 % naturalny
  • ma 0 kcal dla porównania w 100g ksylitolu jest około 200 kcal
  • smakuje i wygląda jak cukier
  • może być wykorzystywany do gotowania, pieczenia i normalnego słodzenia
  • nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie powoduje zwiększenia wydzielania insuliny. Jego indeks glikemiczny to 0 !!!
  • nie powoduje efektu przeczyszczającego jak ksylitol
  • nie powoduje próchnicy
  • mogą go spożywać diabetycy
  • może być używany z posiłkami proteinowymi ponieważ nie wywołuje reakcji insulinowej
  • działa jako przeciwutleniacz w organizmie
  • znakomicie nadaje się dla osób które chcą zrzucić zbędne kilogramy
  • nie zawiera fruktozy, laktozy i glutenu
Według mnie jest kilka cech które wysuwają Erytrytol na prowadzenie. Nie jest to rzecz tania, myślę że kosztuje podobnie jak ksylitol :D
Ja obecnie w kuchni używam do słodzenia stewii w pastylkach i ksylitolu i gdy znalazłam wzmiankę na temat erytrytolu zachciałam go wypróbować :D Jak widzicie ma wszelkie zalety ksylitolu, lecz jest przy tym dużo łagodniejszy dla żołądka (nie powoduje biegunki). Posiada też stwierdzone zdolności antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga nasz system odpornościowy, odmładza i dodaje witalności.
Jeśli szukacie jakiegoś zamiennika cukru w kuchni macie szeroki wybór wszystko zależy od was i od tego ile jesteście w stanie przeznaczyć na takie słodzidło :D uważam że ksylitol i Erytrytol mają nieznaczną przewagę nad stewią ponieważ nie zmieniają smaku potrawy choć nie każdemu to przeszkadza :D
Obecnie jestem zadowolona z moich słodkości w kuchni. Do smaku stewii przyzwyczaiłam się już dawno i nawet mój mąż używa jej do słodzenia herbaty :D i też nie przeszkadza mu jej smak :D Ksylitol fajnie sprawdza się w wypiekach i tak prawdę powiedziawszy nie zauważyłam po nim efektu przeczyszczenia przed którym niektórzy ostrzegali :D Erytrytol może być ciekawym urozmaiceniem i rozważę jego kupno :D



A wy czego używacie w swojej kuchni ??Może któraś z Was już posiada Erytrytol i może coś o nim powiedzieć ?? :D

11 komentarzy:

  1. wrzuc recenzje jak kupisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam !!!!!! i polecam goraco nie zastanawiaj sie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też zrobiłam i zaraz po tym jak napisałam posta wyruszyłam do sklepu :D i zakupiłam :D

      Usuń
  3. gdzie to można dostać? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, erytrytol to póki co najlepsze wybór wśród alkoholi cukrowych. Ma te same zalety co większość polioli będąc jednocześnie łatwostrawnym.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/czym-zdrowo-slodzic/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, w jakich proporcjach uzywac go do ciast, dzemow itd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co ja należę do osób któe raczej wszystko robią na oko.. po prostu próbuję czy mi odpowiada, jeśli nie dosładzam..

      Usuń
  6. A jest jakaś zalecana dzienna dawka czy można go spożywać bez ograniczeń?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jest jakaś zalecana dzienna dawka czy można go spożywać bez ograniczeń?

    OdpowiedzUsuń
  8. A jest jakaś zalecana dzienna dawka czy można go spożywać bez ograniczeń?

    OdpowiedzUsuń