sobota, 13 września 2014

Od A-Z czyli C... jak chia :D małe ziarenka z wielką mocą :D

Te niepozorne ziarenka kryją w sobie ogromną dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm :D Zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne :D Są zaliczane do superfoods :D

Nasiona Chia są również zwane szałwią argentyńską. Przez wieki te niewielkie nasionka były używane jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Znana była jako pokarm dla biegaczy; używano jej jako pożywienia wysokoenergetycznego już za czasów Azteków.  
 

                                                              Źródło Internet

 

Kilka właściwości i korzyści :
  • Nasiona szałwii argentyńskiej wspomagają nasze tkanki, nasze mięśnie, dają energię.
  • Jako źródło białka nasiona szałwii argentyńskiej posiadają łatwo przyswajalne białko.
  • Inną unikalną cechą nasion szałwii argentyńskiej jest wysoka zawartość oleju, są bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych np. omega-3. Zawiera 3 razy więcej ww. tłuszczów od nasion zbóż i od nasion roślin strączkowych (nie dorównuje jednak siemieniu lnianemu) Nasiona szałwii argentyńskiej są bogate w kwas linolenowy. Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6
  • Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie.
  • Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym.
  • Nasiona chia ze względu na wysokie właściwości energetyczne i zdolność zatrzymywania wody są szczególnie polecane sportowcom. Właściwości hydrofilowe nasion zapewniają odpowiednie nawilżenie organizmu oraz dają uczucie sytości.
 
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
dodatek do koktajli. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników,do puddingów, sosów, zagęszczania zup/
Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)
Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.
 

Źródło Internet

Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Nasiona chia nie zawierają glutenu.
 
 
 
 

 

5 komentarzy:

  1. Może umiałabyś mi pomóc...? Jak najlepiej przyrządzić owsiankę z nasionami chia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nocna owsianka ze słoika :D mieszasz płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia. serek twarogowy lub jogurt,mleko, dowolne owoce, jakies słodzidło, kakao razem. Przekładasz do słoika i na noc do lodówki a rano tylko zajadasz :D płatki i nasiona przez noc fajnie wchłoną płyny i smaki i zrobi się gęsta :D

      Usuń
  2. Mam jeszcze takie pytanko... Jak myślisz co się stanie, gdy podgrzeję domowe mleko ryżowe i dodam do niego nasiona chia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że nic ;D nasiona wpiją płyn tak czy inaczej :D

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za pomoc i za wszystko :)
      <3

      Usuń