sobota, 13 września 2014

Gryczane racuszki drożdżowe z jabłkami :D przepyszne :D

Dzisiaj przepis na mega puszyste i pyszne racuchy drożdżowe :D różnica między zwykłymi polega na tym że są o wiele zdrowsze :D
Bardzo dawno ich nie jadłam dlatego pokombinowałam i znalazłam ich zdrowszą wersję :D



GRYCZANE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Składniki na 1 porcję:
  • 50 g mąki gryczanej
  • łyżeczka suchych drożdży
  • 1 lub dwie łyżeczki ksylitolu w zależności od preferencji smakowych :D
  • cynamon i kardamon
  • białko jaja
  • jabłko
  • ok. 50 ml lekko ciepłego mleka
  • ok. 50 ml kefiru coś około 4 łyżek
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakiś czas żeby drożdże zaczęły pracować.. coś około 20-30 min. Po tym czasie kroimy jabłko w większą kostkę lub jak lubicie dodajemy do masy i jeszcze na chwilkę odstawiamy :D ciasto znacząco nie urośnie ale zmieni konsystencje  i pojawią się bąbelki. Rozgrzewamy patelnie, delikatnie natłuszczamy ja użyłam PAMu i nakładamy po łyżce ciasta. Racuchy zaczynają rosnąć na patelni i robią się mega puszyste :D takie ciastowate prawie ja normalne racuchy na mące pszennej. Smażymy przez chwilę z każdej strony.
Ja podałam z jogurtem waniliowym czyli zwykłym jogurtem z odżywką waniliową i gorzką czekoladą :D
Bardzo polecam, są naprawdę pyszne lekko słodkie i kwaskowe zarazem, na pewno jeszcze nie raz je powtórzę :D
W razie pytań piszcie :D



 :D:D Jedzmy jabłka :D

6 komentarzy:

  1. Ale swietne!!! Kocham grykę, to coś w sam raz dla mnie :) I bezglutenowe .. :) Czyli moja siostra tez bedzie mogla je zjesc. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne :D naprawdę :d kilka składników a taki efekt :D

      Usuń
  2. Tzn. mielimy kasze gryczana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie posiadasz mąki możesz spróbować :D wiem że niektórzy mielą kasze i efekt jest podobny :D

      Usuń
  3. Ile placuszków wyszło z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń